Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2021-04-12

Scroll to top

Top

FÖLD NAPJA 2017

FÖLD NAPJA 2017

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Április 22-i jeles nap alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.
Idén Egerben április 20-án előadással veszi kezdetét, 25-én pedig gyógynövénytúrával zárul a Föld napja alkalmából szervezett eseménysor, közben pedig hulladékgyűjtő akciókban, tavaszi nagytakarításban, szemléletformáló játékokban, kerékpáros felvonuláson és különféle túrákon vehetnek részt a környezetükért tenni akarók.

Bővebben:

20-án, csütörtökön 16 órától Sallós Gyula Mindennapi környezetvédelem című előadását hallgathatják meg az érdeklődők, a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

21-én, pénteken 9 és 15 óra között ingyenesen fogadja a látogatókat az Eszterházy Károly  Egyetem botanikus kertje (Joó János u. 48.).

21-én, pénteken és 22-én, szombaton a Nemzedékek terén „SZEMÉTSZÜRET LEVENDULÁÉRT” hulladékgyűjtő csereakció zajlik, amelynek keretében cserepes levendulát kap ajándékba 1 zsák műanyag hulladékért  az, aki a fenti két napon 10-től 16 óráig leadja azt az EKMK Lakossági Információs és Szolgáltató Iroda melletti gyűjtőpontunkon.

21-én, pénteken 10 órakor faültetéssel és ünnepélyes megnyitóval kezdődik a hagyományos Érsekkerti Cselekvő Ünnep. Az ide érkezőknek a színpadi előadás mellett természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos programok, kiállítások, versenyek, ügyességi próbák, valamint a „Gondold újra! játszótér és ötlettár kínál hasznos időtöltést. Ugyanitt 17.00 órakor gyülekeznek a XXI. Városi Kerékpáros Felvonulás résztvevői az I Bike Eger csapatával.

Fontos: a Kisötlet Gyermekszínpad előadására előzetes bejelentkezéseket várunk, hiszen a helyszín adottsága korlátozza a nézőszámot. Jelentkezés: Lisztóczki Mónika, 20/779-0380.

 

DSCF4629

Ezen a napon az alábbiakat kínálják együttműködő partnereink:

EKE Biológia Intézet-Állattani Tanszék
Madarat tolláról-madárfelismerési játék. Ki esz meg kit? – édesvízi táplálékláncok Városi búvóhelyek – az ember közelében élő állatok.
A túrák, kirándulások során gyakran csupán a hátrahagyott tollakkal találkozunk, de elég-e ez ahhoz, hogy meghatározzunk egy madarat? Játékos vetélkedő kicsiknek és nagyoknak, ahol kis segítséggel és ügyességgel igazi “madárnyomozóvá” válhatnak.
– Az édesvízi állatok ismerete gyakran kimerül a horgászható halfajoknál, de mi a helyzet a gerinctelen szervezetekkel, melyek a tápláléklánc fontos elemét képezik? A program során elsősorban a gerinctelen állatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődök, melyeket mikroszkóp alatt közelebbről is szemügyre vehetnek. A nagyobb korosztályok számára a BISEL tábla és családszintű határozás is bemutatásra kerül.
– Az ember közvetlen környezetében sokkal több állat található, mint amennyiről tudunk, zugokban, lyukakban meghúzódó ízeltlábúak. A padláson tanyázó ragadozók, baglyok, a városban portyázó ragadozó madarak, mind egy új ember által létrehozott városi élőhelyhez alkalmazkodtak. A program során a városiasodott élőlényeket ismerhetjük meg játékos formában.

EKE Környezettudományi és Tájökológiai Tanszék
Őshonos és betelepített fák megismerése, középhegységeink erdei ökoszisztémája
Az érdeklődők megismerhetik a leggyakoribb hazai, őshonos fafajok ismertetőjegyeit, törzsmetszetek alapján megtanulhatják felismerni azokat. Mágneses puzzle-ből egy lombhullató erdő képét rakhatják ki a résztvevők. A képen számos jegye felismerhető az erdei ökoszisztémáknak, amelyek megnevezésével az ökoszisztéma komplex és összetett voltára kívánjuk felhívni a figyelmet.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoport
Ismerkedés az év madarával, a tengeliccel és országunk ragadozó madaraival
Fotók, játékos tesztek, színezők segítségével ismerkedhetünk meg velük.

Padlás Értékközvetítő Alapítvány
Hulladékból legyen játék!- a Föld napi pályázat alkotásainak kiállítása
A kiállított játékokra szavazhatnak a látogatók. A legtöbb szavazatot kapott alkotások készítői Padlás Adománybolt vásárlási utalványt nyerhetnek.

Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület
Hulladékcsökkentési ötletek és ökoház bemutató
A megújuló energiákat /napenergia, szélenergia/ mutatják be szemléltető játékokkal és ökoházzal. Felhívják a figyelmet a hulladékcsökkentésre, amelyhez gyakorlati tippeket adnak. Bemutatásra kerül egy lakásban is használható gilisztakomposztáló, mely a komposztálás alternatívája a társasházban élőknek.

GONDOLD ÚJRA! JÁTSZÓTÉR ÉS ÖTLETTÁR

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Kézenfogva a természettel – természetismereti játékok és foglalkozások
– Vadonleső- rejtőzködő állatok nyomában
– Mi fán terem?-keresd meg az állatok lakhelyét!
– Találd meg a párját!-memóriajáték a madarakkal
– Légy az erdő barátja!-Erdei Házirend, avagy mit szabad és mit nem a védett területeken?
– Ki kicsoda?- népies elnevezések a madarakról Herman Ottó nyomán
– Kőzet virág-ismeretterjesztő játék (bemutató táblákkal, kőzetekkel, ásványokkal, felhasználást bemutató ábrákkal)
– Tájérték virág-ismeretterjesztő játék (bemutató táblákkal, makettekkel, szemléltető ábrákkal és tárgyakkal)
– Évgyűrű számlálás játékosan
– Gólyatanoda gyerekeknek

Kertbarát Kör Egyesület Eger
A kertművelés öröm és kikapcsolódás. Az vagy, amit megeszel!
Tanulj meg együtt élni a természettel, a környezettel!
Kiállítás a környezetünkben termeszthető, saját előállítású kertészeti növényekből, termésekből, gyümölcsökből. Bemutatnak néhány palántát, fűszer- és gyógynövényt, ezekből növényismereti játékot tartanak. Megismertetik a különféle házi tartósítású kertészeti termékeket (savanyúságok, befőttek, lekvárok, szörpök, ivólevek, borok, pálinkák stb.), melyeket meg is lehet kóstolni. Eszközöket és technológiákat mutatnak be szerves kerti hulladékok hasznosítására (komposztálás).

Városgondozás Eger Kft.
Mit-Hová? – szelektív hulladékgyűjtés
Játékos vetélkedő, Kuka-Tologató, környezetbarát kutyatartás

Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítvány
            Medicina a Gyógyulásért Alapítvány
            Közép-Kelet Európai Rekreációs Társaság
Táplálkozási TOTÓ és életmód tanácsadás
A résztvevők táplálkozási és fittségi felmérése. Az adatok alapján életmód-tanácsadás, kiemelten a mozgás- és táplálkozási programokra.
“Mozogj Mókásan!” – játékos vetélkedő

Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület
Jóga: stresszoldó, élénkítő gyakorlatok a szabadban. Környezetvédő TOTÓ
Egyszerű, állva is végezhető gyakorlatok: nyújtás, csavarás, előrehajlás, guggolás. Légzőgyakorlatok, feszültségoldás.
Használati eszközök: szalag, tégla, blokk, ami segíti a helyes testtartás kialakulását.

Forrás Szabadidős DSE
ÉFOÉSZ Heves Megyei Közhasznú Egyesület
A természetről a természetben – kvíz játék
Kavicsfestés, kavicskép készítés, alkotások a Földünk kincseiből
Az ovisok kipróbálhatják szüleink, nagyapáink régi játékjárműveit. a felnőtteknek az egyre népszerűbb kifestőt kínálják.
Újrahasznosított anyagokból ajándéktárgyak készítése.

Egri Kulturális és Művészeti Központ
Forrás Alapítvány Eger
Óriás- és népi ügyességi fajátékok, kézműves játszóházak

Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály
Veszélyes anyagok a háztartásban – tanácsadás, játék, feladatok, aszfaltrajzolás
Figyelem felhívás a háztartásokban, iskolai-, munkahelyi környezetben előforduló veszélyes anyagokra, mérgekre, hogyan kell ezeket biztonságosan használni és tárolni. Veszélyes anyagok jelölése.

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
Szórakoztató fejtörők, foglalkoztatók, papírszínházi mesék
Kamishibaival, azaz papírszínházi mesékkel várják a kedves érdeklődőket, ahol a papírszínház használatát is megismerhetik.. A tesztek, TOTÓ-k kitöltéséhez szakkönyveket is ajánlanak, így könnyedén megismerhetik a kézikönyvek felépítését, használatuk módját.

Egri Hegyikerékpáros Sportegyesület
I BIKE EGER -BRINGÁS FELVONULÁS EGER UTCÁIN 17.30 órától
Gyülekező az Érsekkertben lévő szökőkútnál
Felhívják a figyelmet a kerékpározás előnyeire. A célban bringaemeléssel zárják az eseményt.
A felvonulást rossz idő esetén is megtartják a szervezők!

Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület – Filo Pont
Erénykerék idézetekkel. Önkéntesség – egy örömteli erő -kvízjátékkal. Filo Pont bemutatkozás – bölcsességkeresőknél önkénteskedem
A népszerű Erénykerék egy aznapi gyakorlásra váró jó tulajdonsággal és egy idézettel ajándékoz meg.
Segíts abban, hogy szerinted milyen erő rejlik a segítő, tanulni és tenni akaró emberben? Te mit tennél szívből?
A Filo Pont interaktív kiállítása.

Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság
Mozgással az egészségért – harmóniában a természettel
Kipróbálási lehetőség a harmónia, az egyensúly megtapasztalására a természetes környezetben.
Kvíz játék, amelyben fontos szerepe lesz az egészség, a mozgás és a természet kapcsolatának, amely például az állatokon keresztül jelenik meg a mozgásformákban.

22-én, szombaton 8.10-kor a Kisbakancsosok Baráti Körének, „Az ősláptól Attila sírjáig” haladó túrájához vagy 9 órakor Almárban, a pálos kolostorromnál, a Forrás Szabadidős DSE tavaszi nagytakarításhoz lehet csatlakozni. A kezdeményezők szerszámokat és kesztyűt osztanak szét a segítők között.

Ugyancsak április 22-re hirdetjük meg „Kerékpárral a tiszta környezetért!” szlogennel az Eger – Felsőtárkány kerékpárút megtisztítását. 10 órára, a Dobó térre várjuk a jelentkezőket, akik számára kesztyűt, zsákot, ásványvizet biztosítunk. Az akció piknikkel zárul a felsőtárkányi tónál, ahol egy tál meleg étellel vendégeljük meg a résztvevőket.
Kérünk mindenkit, az étkezéshez hozzon magával tányért és evőeszközt.
Együttműködő partner: Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény

23-án, vasárnap 9 órakor szintén a Dobó térről indul az a Bélkőre tartó kerékpáros túra, ahová 16 éven felüli, vállalkozó kedvűeket invitálunk. Felhívjuk a biciklisek figyelmét, hogy a bukósisak használata kötelező!

25-én, kedden gyógynövénytúra lesz; indulás 10 órakor, autókkal a Törvényház u. 25. szám elől. Erre a programra ugyancsak előzetes regisztráció szükséges, melyeket április 21-én, pénteken 21 óráig lehet megtenni az eger@ujakropolisz.hu címen.

A Föld Napja 2017 főtámogatója: Eger MJV Önkormányzata; szervezője: az Egri Kulturális és Művészeti Központ, mintegy 20 civil szervezet együttműködésével.

Foldnapja_pl_web