Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2022-07-01

Scroll to top

Top

Palóc dallamoké és ritmusoké volt a főszerep a hétvégén

Palóc dallamoké és ritmusoké volt a főszerep a hétvégén

Immáron huszonhetedik alkalommal rendezték meg Egerben a Palócgálát. A hazai és felvidéki népzene legjavából kaptunk ízelítőt a három napos program keretében. A meghívott csoportoknak alkalmuk volt tapasztalatcserére, szakmai és baráti együttműködés megalapozására.

 

817_5781

Karnagyi klubbal, népzenei kiadványok bemutatójával, és néprajzi filmek vetítésével kezdődött a hétvégi programsorozat. Pénteken délután 17 órakor „KODÁLY 135” címmel kiállítás nyílt a rendezvény helyszínén, a Bartakovics Béla Közösségi Házban. A csoportok szombat és vasárnap délelőtt mutathatták be minősíteni kívánt műsorukat, melyet a palóc vidék népzenei kincséből összeállítottak össze. A szakmai zsűri a következő együtteseket értékelte “Arany Páva” díjjal:

Romhányi Dalárda – vezetőjük: Hajdú Éva és Hajdú István

Hagyományőrző Népdalkör Ballószög – vezetőjük: Dubeczné Trepák Mária

Kovács Zoltánné Lajos Krisztina

Bem Folklór Egyesület Nefelejcs Népdalköre Újpest – vezetőjük: Krajcsó Bence

Ezen kívül számos arany (21), ezüst (8) és bronz (4) minősítést osztottak ki, valamint a nem minősülő együttesek Fesztivál Nívódíjban és Fesztivál Különdíjban részesültek.

A szombati Mátrai Képek Gálahangversenyen 9 kórus lépett fel és a műsor részeként megtekinthettük Budai Ilona, Magyar Örökség díjas énekes „Fúvom az énekem” című műsorát. A napot Batyus bállal zárták, ahol a résztvevők egy igazi palóc mulatság részesei lehettek. Vasárnap Aranypávás Gálahangversennyel, eredményhirdetéssel és díjátadással záródott a rendezvény. Az idelátogatók a nemzeti kultúránk igazi ünnepének lehettek részesei.

Fotó: Gál Gábor