Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2021-02-25

Scroll to top

Top

VERSeny 2018/19 (Versmondó verseny az EKMK- ban)

VERSeny 2018/19 (Versmondó verseny az EKMK- ban)

Szavaló és prózamondó versenyek a 2018/19-es tanévben (Idegen nyelvű előadásokat is várunk!! )

VERSeny 2018/19 (Versmondó verseny az EKMK- ban)

A 2018/19-es tanévben egy olyan újszerű Versmondó versenyt írunk ki, amelynek célja, hogy a gyerekek megértsék és megszeressék a költészetet. Az idei felhívás túlmutat azon, hogy a tanulók egyszerűen csak „bemagolják” a kiválasztott költeményt és azután visszamondják azt. Az a célunk, hogy bevonjuk őket az alkotás folyamatába, hogy megtapasztalhassák, és jobban megérthessék, hogy hogyan is születnek a szebbnél szebb versek, versfeldolgozások. Szeretnénk, ha maguk is tevékeny részesei lennének a poézis színpompás alkotói folyamatának.

Ennek fényében a következő területeken várunk jelentkezőket:

Kategóriák:

 1. Általános iskola alsó tagozat – három kategóriában:
  – Szabadon választott vers vagy próza
  – Idegen nyelvű költemény. Azok a tanulók, akik nem magyar anyanyelvűek, vagy tudnak verset, prózát valamilyen idegen nyelven, azok is jelentkezhetnek
  – Versfaragó műhely: a versenyzőket kisebb csoportokba osztjuk és egy meghatározott időn belül, (35-40 perc) közös munkával kell egy költeményt írniuk szabadon választott témában, amit aztán az egyiküknek elő kell adnia.
 1. Általános iskola felső tagozat – négy kategóriában:
  – Egy szabadon választott, és egy kijelölt költő verse. Azok a kijelölt költők, akiknek valamilyen kötődésük van Egerhez: pl. Gárdonyi Géza, Márai Sándor, Vitkovics Mihály, Bródy Sándor stb.
  – Idegen nyelvű vers vagy próza (lásd fent)
  – Költemény előadása zenei kísérettel. Az általuk választott, vagy a kijelölt verset is kísérhetik zenével. Találjanak a versmondók olyan zenész tanulókat, akik szívesen kísérnék őket saját hangszerükön (legyen az gitár, furulya, fuvola, zongora, vagy bármilyen hangszer, ami illik a költemény hangulatához), a következő módon: akár egy kisebb bevezető és/vagy záró futammal, akár halk aláfestéssel, akár egy komplett keretbe foglalva a verset.
  – Versfaragó Műhely: az összes versenyzőt kisebb (2-3 fős) csoportokba osztjuk, és egy meghatározott időn belül (35-40 perc) közös munkával kell egy költeményt írniuk, szabadon választott témában, amit aztán egyiküknek elő kell adnia;
 1. Középiskolások – öt kategóriában:
  – Egy szabadon választott és egy kijelölt költő verse (kijelölt vers, mint fent).
  – Idegen nyelvű vers (lásd fent)
  – Költemény előadása zenei kísérettel vagy a költemény megzenésítésével. Az általuk választott, vagy a kijelölt verset is kísérhetik zenével, illetve meg is zenésíthetik. Találjanak a versmondók olyan zenész tanulókat, akik szívesen kísérnék őket saját hangszerükön – bármilyen hangszeren, ami illik a vers hangulatához. Kreatív zenész társukkal akár meg is zenésíthetik a kiválasztott illetve kijelölt művet – ezt azonban jelezni kell a zsűrinek, hogy általuk történt a megzenésítés.
  – Versfaragó Műhely: az összes versenyzőt kisebb (2-3) fős csoportokba osztjuk, és egy meghatározott időn belül (25-30 perc) közös munkával kell egy költeményt írniuk egy előre meghatározott témában, amit aztán az egyiküknek elő is kell adnia.
  – Slam Poetry kategória: a szabályok a következők: lehetőleg előre megírt saját szerzeményt lehet előadni maximum 3 percben, akár kellék vagy zenei kíséret használatával. A verseny lehet nyílt: azaz, ha valakit megihlet a rendezvény szelleme, akkor ott helyben a közönség soraiból is benevezhet a versenyre. Ebben az esetben időt kell biztosítani az újonnan jelentkezőknek (javasolt idő 25-30 perc)
Bővebb információ: Dévay Gábornál  a 06/20 779-0382-es telefonon, vagy e-mail-ben: devay.gabor@ekmk.eu
Jelentkezés az itt letölthető jelentkezési lapon.
VERSeny 2018 – egyéni nevezési lap