Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2022-07-01

Scroll to top

Top

Ráérsz? Hívlak!

Ráérsz? Hívlak!

Közösségeink otthon(ról)

Ráérsz? Hívlak!

Írásos beszélgetés a Csere Kör Közösségi Egyesület tagjával

A Felsővárosban aktív közösségi élet működik. Az Egri Kulturális és Művészeti központ telephelyén, a LISZI-ben egymást érik a klubfoglalkozások, rendezvények. Minden korosztály megjelenik itt – kisgyermekes anyukák a Közelbaba Csevegő klubban, kamaszok a Társasjáték klubban, nyugdíjas korosztály az Egészségmegőrző tornán szép számmal. Érdeklődési körök szerint is változatosak a programok – nemrég elindítottuk, és azóta egyre népszerűbb népdalkörünk, de ha valaki az angol nyelvtudását szeretné fejleszteni, arra is lehetőséget biztosítunk.

A közösségi élet meghatározó szereplőit és klubvezetőit kerestem meg az elmúlt napokban, és nagyon megörültem beszámolóiknak, hiszen a bezártság mellett is megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel nemcsak életben tartják közösségeiket, de rendszeresen gyakorolnak, tervezgetik a karantén utáni életet is. 

 • Aktív közösségi vezetőként bizonyára nehéz napok állnak mögötted. Hogyan éled meg lelkileg ezt az időszakot? Mi az, ami leginkább hiányzik?
 • A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az emberek kiléptek a komfortzónájukból, a mindennapi életük megszokottságából. Megjelent életünkben a félelem, a kétségbeesés, önmagunk és a hozzánk közel állók féltése a vírustól, illetve a járvány okozta bizonytalan jövőtől. Elfogadtuk a változásokat, betartjuk a szabályokat, óvintézkedéseket a saját és a környezetünkben lévők érdekében. Nagyon várjuk már, hogy helyre álljon a rend az életünkben. Nagyon hiányzik a közösségi programokon való személyes részvétel: színház, előadások, a „liszis” programok, beszélgetések egy jó kávé mellett, séták a belvárosban, akár egy pohár borral a kezünkben, kirándulás a természetben.
 •  Mik azok a lehetőségek, amelyek rendelkezésedre állnak a kapcsolattartásra?
 • Közösségi médiák, telefon.
 • Ezeken a csatornákon keresztül milyen mértékben sikerül a közösséget fenntartani?
 • Telefonon keresztül az idősebb korosztállyal tartjuk a kapcsolatot. A közösségi médiákon keresztül a fiatalabbakkal, a Társasjáték klub tagjai tartják a kapcsolatot egymással.
 • Az elmúlt hetekben indítottatok-e új kezdeményezést a „Maradj otthon” ajánláshoz igazodva?
 • Igen. Elindítottuk a Telefonos Társalkodónő szolgáltatásunkat. A járvány miatt a 65 év feletti korosztály kiemelten is a veszélyeztetettek közé tartozik, ezért számukra az otthonmaradás nyomatékosan javasolt. Ez az állapot számukra fokozott megterhelést jelenthet. Huzamosabb időn keresztül tartó egyedüllét az idősek számára nemcsak testileg, de lelkileg is megterhelővé válhat. A magányosság érzése rosszkedvhez, depresszióhoz vezethet, feszültséget, aggodalmat, szorongást hozhat létre. A magányosság érzését szeretnénk enyhíteni új szolgáltatásunkkal, mely lehetőséget biztosít a bennünket megkeresőknek, hogy egy kis „csevegéssel” oldódjon a feszültség, az aggodalom, a magány.
 • Mindenki várja, hogy visszatérhessen a nyüzsgő élet. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
 • Vannak új terveink. A kamaszoknak szervezett társasjáték klub mintájára szeretnénk szervezni a nyugdíjas korosztálynak is egy foglalkozást, ahol megismerhetik vagy újra felismerhetik a játszás örömét.
 • Találkoztál-e esetleg jó példával, kezdeményezéssel mostanában, amit megvalósíthatónak vagy követendőnek tartasz? Miért?
 • Nagyon sok ember és szervezet összefogott és segítséget nyújtott a környezetében élő rászorulóknak. Nagy örömünkre szolgál, hogy tapasztaltuk ezt a nagymértékű összefogást az emberek részéről. Nem emelnék ki a rengeteg jó példából egyet sem, mindegyik nemes cselekedet. Úgy gondoljuk, hogy minden közösség arra a problémára reagált, ami közvetlenül érintette őket.
 • Kérlek, írd le egyesületed vagy klubod tagjainak véleményét a jelenlegi közösségi élet lehetőségeiről!
 • A Társasjáték klub tagjai nagyon hiányolják a heti találkozókat. Nehezen viselik a bezártságot, az otthon tanulás nehézségeit. Ez a korosztály könnyebben alkalmazkodik az online térbe áthelyezett közösségi élet lehetőségeihez. A nyugdíjas korosztálynak nehézséget okoz a kapcsolattartás, habár már egyre többen használják a Facebook-t és a Youtube-t. Akik nem értenek ezekhez, vagy nem rendelkeznek megfelelő technikai eszközökkel, azok telefonon keresztül tartják egymással a kapcsolatot és tévét néznek
 • Milyen új LISZI által megvalósítandó programokat, rendezvényeket, klubokat látnál szívesen vagy vennél részt bennük a jövőben?
 • Nyugdíjas társasjáték klub szervezése.
 • Köszönöm és sok sikert, eredményes munkát kívánok a Csere Kör Közösségi Egyesületnek a jövőben is!